Anti-Joodse maatregelen
Geen eigen bedrijf meer
Vanaf oktober 1940 mogen Joden geen eigen bedrijf meer hebben. Joodse eigenaren moeten hun bedrijf laten registreren zodat de bezetter ze kan ariseren.
Otto Frank benoemt Jo Kleiman tot directeur van Opekta, maar blijft achter de schermen actief. Victor Kugler wordt directeur van specerijenfirma Pectacon, dat Gies & Co gaat heten. Een paar maanden later verhuizen de bedrijven van het Singel 400 naar de Prinsengracht 263.
Naar een aparte Joodse school
Na de zomer van 1941 moeten Margot en Anne naar het Joods Lyceum. Joodse leerlingen mogen van de bezetter niet meer met niet-joodse op dezelfde school zitten. Het is de eerste keer dat de zusjes Frank naar dezelfde school gaan.
Jodenster
Vanaf mei 1942 worden ze bovendien gedwongen om een ster met het woord 'Jood' op hun kleren te dragen. Op 12 juni 1942 is Anne Frank jarig, ze wordt dertien. Op die dag krijgt ze van haar ouders een cadeau, dat ze erg graag wil hebben: een dagboek. Ze begint er meteen in te schrijven
Een lijst van dingen die niet meer mogen
In haar dagboek maakt Anne Frank een lange lijst van alle dingen die zij niet meer mag:
'Jodenwet volgde op jodenwet en onze vrijheid werd zeer beknot. Joden moeten een jodenster dragen; joden moeten hun fietsen afgeven; joden mogen niet in de tram; joden mogen niet in een auto, ook niet in een particuliere; joden mogen alleen van 15.00 - 17.00 uur boodschappen doen; joden mogen alleen maar naar een joodse kapper; joden mogen vanaf 20.00 uur 's avonds tot 6.00 uur 's ochtends niet op straat; joden mogen zich niet in schouwburgen, bioscopen en andere voor vermaak dienende plaatsen ophouden; joden mogen niet naar een zwembad, evenmin naar tennis-, hockey- of andere sportplaatsen; joden mogen niet roeien; joden mogen in het openbaar generlei sport doen; joden mogen na acht uur 's avonds niet meer in hun tuin zitten, evenmin bij hun kennissen; joden mogen niet bij christenen thuis komen; joden moeten naar joodse scholen gaan en al dergelijke meer.'