Hoe uit het Antisemitisme zich in België? 

Antisemitisme neemt spectaculair toe in België

Het aantal meldingen van antisemitisme in België is in 2009 spectaculair gestegen. Er kwamen in de eerste vier maanden van dit jaar al evenveel meldingen binnen bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) als in heel 2008. Dat bevestigt CGKR-directeur Jozef De Witte.

Daders van verschillende komaf
De meldingen gaan voor een derde over uitspraken en haatboodschappen op het internet. De rest zijn mondelinge of fysieke bedreigingen, die soms uit de hand lopen en leiden tot geweld tegen Joden. De daders van de gemelde feiten zijn erg verschillend. Het gaat zowel om moslimgroeperingen als extreemrechtse Belgen.
De impact van het conflict tussen Israël en Palestina is volgens De Witte groot en vergelijkbaar met de haatcampagne tegen moslims die na de aanslagen op 11 september in New York op gang kwam. "Het conflict in het Midden-Oosten sluimert nog steeds en kan bij een opstoot zorgen voor een nieuwe stroom van meldingen bij ons centrum", zegt De Witte. 

Conflict in Midden-Oosten
Volgens De Witte heeft het conflict in het Midden-Oosten tussen Israël en Palestina een grote invloed uitgeoefend. Daarom heeft het centrum een studie besteld die moet onderzoeken in hoeverre de feiten in het Midden-Oosten een effect hebben op racisme en antisemitisme in ons land.
Tussen 2004 en 2008 waren er elk jaar tussen de 60 en de 65 meldingen van antisemitische daden bij het CGKR. Dit jaar is dat aantal al bereikt op vier maanden tijd, wat volgens het centrum verontrustend is. " We moeten wel opmerken dat niet aan elke melding effectief een antisemitische daad voorafging, en dat anderzijds niet elk feit gemeld wordt", zegt de CGKR-directeur.

Aanvaller Antwerpse Joden blijft spoorloos


De man die op 3 maart 2009 vier Joodse mannen in Antwerpen aanviel en drie van hen verwondde, is nog steeds spoorloos. Daarom richt de politie een oproep aan het grote publiek om informatie te krijgen over de verdachte. Dat meldt de federale politie in een opsporingsbericht.



Het zou gaan om een man van 18 à 22 jaar oud van ongeveer 1.70 meter lang die een vreemde taal sprak. Het is niet duidelijk of dat Arabisch of Pools was. De agressieveling had het duidelijk gemunt op Joden omdat al zijn slachtoffers herkenbare uiterlijke tekenen vertoonden van hun geloof. Hij ging destijds zeer driest te werk en sloeg hen met een stok of een ijzeren staaf.   


"Antisemitisme neemt sterk toe"

77% van de Joden die in België wonen vindt het antisemitisme hier een groot probleem. 88% vindt dat het antisemitisme de voorbije vijf jaar is toegenomen, 58% spreekt zelfs van een sterke toename. En 40% overwoog de laatste vijf jaar zelfs om te verhuizen. 

België slechter dan gemiddeld

België scoort overal slechter dan het gemiddelde en staat altijd in de top-drie van de slechtste landen. Zo zegt 28% van de Belgische Joden slachtoffer te zijn geweest van een antisemitisch incident (belediging, stalking, vandalisme, dreiging met geweld of geweld). Dat is na Hongarije het tweede hoogste percentage. Het Europees gemiddelde is 20%. 73% gaf dit incident niet aan bij de politie. Als daders worden vooral - maar zeker niet uitsluitend - extremistische moslims van linkse signatuur genoemd.

Keppeltje verbergen

Een vierde van de Belgische Joden verbergt de uiterlijke tekenen van zijn identiteit (keppeltje, traditionele klederdracht) uit angst voor antisemitische incidenten (gemiddeld in Europa: 20%). En liefst veertig procent overwoog gedurende de voorbije vijf jaar om te verhuizen (gemiddeld: 29%). 90% verklaart dat ze zich door het Israëlisch-Arabische conflict minder veilig voelen.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Europees Bureau voor grondrechten, dat zopas werd voorgesteld naar aanleiding van de herdenking van de Kristallnacht op 9 november 1938 in Nazi-Duitsland. Toen werden duizenden synagogen en winkels in brand gestoken en honderden Joden vermoord.

Het onderzoek ging na hoe de Joden in acht Europese lidstaten denken over discriminatie en antisemitisme. Daartoe werden in de herfst van 2012 5.847 Joden van boven de 16 jaar bevraagd in België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Letland, Engeland en Zweden. Dat zijn de EU-landen met de grootste Joodse bevolkingen.

Geweld

10 procent zegt tijdens de voorbije vijf jaar slachtoffer te zijn geweest van geweld of een dreiging daarmee omdat hij Jood is. 7% zegt dat voor het voorbije jaar. De cijfers zijn dubbel zo hoog dan het Europese gemiddelde!

Problemen

Het onderzoek is op twee vlakken problematisch. Het maakt bijna nergens onderscheid tussen fysiek geweld en dreigen daarmee en dat is spijtig. Verder gaat het - per definitie - uit van de leefwereld van de Joden zelf, waardoor bepaalde uitspraken als antisemitisch worden gedefinieerd, terwijl dat niet noodzakelijk zo is. Daardoor is er geen eenduidige en geen zuivere definitie van wat een "antisemitisch incident" precies is. Al naargelang de groep binnen de Joden waartoe hij behoort zal een ondervraagde Jood iets al dan niet een "antisemitisch incident vinden".

Zo vindt 90% van de Joden de uitspraak "De Joden gebruiken het feit dat hun groep slachtoffer was van de holocaust voor eigen doeleinden" antisemitisch. 91% vindt hetzelfde van de uitspraak "Joden hebben te veel macht", maar slechts 43% vindt dit ook van "Joden zijn alleen een godsdienst, geen natie".

Is er sprake van dit soort en andere discriminatie in België? 

Weet je niet goed meer hoe je een grafiek moet lezen?  Klik op de onderstaande knop. 

Laat het stoppen! 
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin