Kruistochten
De minder gekende kruistochten
De kruistochten zijn een gekend deel uit onze geschiedenis en zijn vooral een voorbeeld van het gewelddadige verleden van de katholieke kerk. We kennen allemaal de kruistochten die plaatsvonden met als doel het "heilige" land te heroveren voor de Christenen:
- Filmpje over de algemene kruisttochten
Ook binnen Europa vonder echter kruistochten plaats die minder gekend zijn. Het doel van deze kruistochten was vaak het verspreiden van het christendom en het verdrijven of uitroeien van andere religies. Zo werden ook de joden het slachtoffer van de kruistochten.
De strijd om het heilige land, Jeruzalem, had op dat moment weinig met de joden te maken. Zij zijn pas sinds enkele jaren terug betrokken in de machtsstrijd over Jeruzalem. zie:
Verbanning
Het valt op dat na de eerste kruistocht de omgang met joden in Europa sterk veranderde. Voordien konden zijn relatief goed onder de christenen leven. Na de kruistocht vonden er veel pogroms plaats tegen het volk. Omstreeks 1300 besloten ook de wereldlijke leiders dat de joden niet meer welkom waren in hun rijk.
1290: Eduard I verbande de joden uit Engeland.
1306: Filips IV verbande de joden uit Frankrijk.
Er wordt aangenomen dat dit vooral was omdat de heersers als doel hadden om een eenheidsstaat te stichten. Een algemene godsdienst die over het hele rijk geld draagt hier aan bij. Eens een land economisch sterk genoeg stond, hadden ze de joden niet meer nodig.