Arabisch-Israëlisch conflict in het nieuws

Wat is nu precies het probleem in Palestina?


In 1920 wordt het Ottomaanse rijk opgesplitst en het Verenigd Koninkrijk krijgt het bestuur over Palestina. De Britten besturen er meer dan 25 jaar, maar komen verzwakt uit de Tweede Wereldoorlog en willen Palestina opgeven.

Het is opnieuw zeer onrustig op de grens tussen Gaza en Israël. Gisteren kwamen zeker 58 Palestijnen om het leven bij opstanden, en vandaag zijn er overal stakingen uitgebroken. De aanleiding voor de opwelling van geweld is de viering van 70 jaar Israël en de verhuis van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Om het conflict ten volle te begrijpen moeten we 70 jaar terug in de tijd, een kleine geschiedenisles. 

De VN laten onderzoeken wat er het best met het gebied kan gebeuren en komt met de volgende oplossing: Palestina zal worden opgesplitst in twee delen: een Palestijnse en een Joodse staat. Hoewel er veel minder Joden dan Palestijnen in het gebied wonen, krijgen ze toch een groter deel van het land toegewezen. Dit tot grote onvrede van de Palestijnen en de Arabische wereld, die niet akkoord gaan met de 'tweestatenoplossing.' 

Oorlog

Op 14 mei 1948 zouden de Britten zich officieel terugtrekken uit Palestina. Maar in de namiddag roept David Ben-Goerion, de leider van de Joodse gemeenschap, de onafhankelijke staat Israël uit. Er barst een ware oorlog los. Soldaten uit omringende Arabische landen vallen Palestina binnen, maar de Joden zijn veel beter georganiseerd en gewapend en winnen de daaropvolgende oorlog. Resultaat: Israël neemt 78 procent van het oorspronkelijke Palestina in en alle Arabieren die in dat gebied woonden, worden verbannen.

Nakba

15 mei, de dag na de Joodse onafhankelijkheidsverklaring, zou voor de Arabische bevolking in Palestina vanaf dan bekend staan als Al-Nakba ('de ramp'). Het Palestijnse vluchtelingenprobleem was geboren: hoe zeer Palestijnen ook wilden terugkeren naar hun oorspronkelijke huizen, Israël bleef halsstarrig weigeren. De protesten die nu aan de gang zijn, gaan nog altijd terug op dat oorspronkelijke probleem. De hPalestijnen willen de grens bestormen om zo terug te keren naar hun 'oorspronkelijke' land, een deel van het huidige Israël.

De situatie blijft na 1948 lang dezelfde, tot Israël in de oorlog van 1967 haar grenzen nog verder uitbreidt, en ook Jeruzalem en de rest van de Westelijke Jordaanoever verovert. De Palestijnse vluchtelingenproblematiek wordt steeds heikeler en komt hoog op het lijstje van de internationale gemeenschap te zijn.

Eigen staat Palestina

De komende decennia blijft de situatie ongewijzigd. De Arabische buurlanden sluiten vrede met Israël omdat ze beseffen dat ze de oorlog niet kunnen winnnen. De Palestijnen dromen nog steeds van een eigen staat Palestina op het kleine stukje land dat hen nog rest: Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

Ambassade

Het is ook in die optiek dat de recente gebeurtenissen de woede van de Palestijnen opnieuw hebben aangewakkerd. Het Israëlisch-Palestijns conflict lag altijd zeer gevoelig voor de internationale gemeenschap. Landen plaatsten hun ambassades in Israël niet in Jeruzalem, om de Palestijnen niet te provoceren. Tot nu. Gisteren, op 14 mei, exact 70 jaar na al-Nakba, opende de VS officieel haar ambassade in Jeruzalem en erkent zo dat heel Jeruzalem de hoofdstad is van Israël, en niet van Palestina.

Bij de conflicten gisteren schoten Israëlische soldaten zeker 58 Palestijnen dood, meer dan 2.000 mensen raakten gewond


Geweld in Gaza: Palestijnse baby omgekomen na inademen van traangas, opnieuw hevige protesten verwacht


In Gaza is bij het geweld dat sinds gisteren geëscaleerd is, een Palestijnse baby van acht maanden omgekomen. Het meisje is gestikt nadat Israëlische soldaten traangas hadden afgevuurd. Dat meldt het ministerie van Gezondheid. Minstens 58 mensen zijn gestorven bij de confrontaties tussen Palestijnse manifestanten en Israëlische soldaten, 2.771 anderen zijn gewond geraakt. Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben vandaag al 11 doelwitten van de Palestijnse beweging Hamas aangevallen. "Alle terroristische activiteiten zullen een streng antwoord krijgen", zegt het leger. 


Geweld tussen Israël en Palestina laait in volle hevigheid op

Als vergelding voor een mortier- en raketaanval vanuit de Gazastrook, bestookt het Israëlisch leger al twee dagen militaire doelen in Gaza.

Dinsdagochtend raakte bekend dat Isräel en Hamas een staakt-het-vuren overeengekomen waren. 'Een bepaald aantal bemiddelaars is de afgelopen uren tussenbeide gekomen en een akkoord is gesloten voor een terugkeer naar een staakt-het-vuren in Gaza', klinkt het bij Hamas. Het Israëlische leger wou geen commentaar geven op een eventueel bestand, terwijl de Israëlische minister van Inlichtingen stellig ontkent dat Israël zo'n akkoord aangegaan is.

Het Israëlische leger heeft dinsdagnacht 25 nieuwe aanvallen uitgevoerd op 'militaire doelwitten' in de Gazastrook aangevallen, nadat gisteren al 35 andere doelwitten van de islamistische groepering Hamas - dat de Gazastrook bestuurt - bestookt werden. Het gaat om een reactie op de mortier- en raketbeschietingen vanuit het Palestijnse gebied die maandag begonnen. Het geweld in de Gazastrook bereikt zo een nieuw hoogtepunt sinds de oorlog van 2014.

'Israël wil niet dat de situatie verslechterd, maar degene die het geweld is begonnen, moet dat stoppen. Israël zal (Hamas, nvdr) de prijs doen betalen voor alle schoten naar Israël', aldus minister Yisrael Katz in een interview op de openbare radio. 


Militanten uit Gaza vuren raket op Israëlische bus

Sinds afgelopen zondag is het conflict in de Gazastrook opnieuw geëscaleerd. Een Palestijnse militantengroep heeft beelden vrijgegeven van een aanval op een Israëlische bus nabij de grens met Gaza. Bij de raketaanval raakte een militair zwaargewond. In totaal werden een honderdtal aanvallen vanuit de Gazastrook gelanceerd op Israël, het hoogste aantal in vier jaar tijd. Israël beantwoordde de aanvallen door doelwitten van Hamas te bombarderen. 

Er zijn minstens 21 gewonden. Eén vrouw is levend vanonder het puin gehaald.

Laat het stoppen! 
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin